1. Ana Sayfa
  2. Bilgisayar

Bilgisayarım Kapandı, Açılmıyor. Ne Yapmalıyım?


0

Hepimizin hayatında en az birkaç kez karşılaştığı sorunlardan biri olan bilgisayarın kendi kendine kapanması ve açılmaması problemi, maalesef ki günlük işlerimizin aksamasına ve bilgisayarımıza en çok ihtiyacımız olduğu anlarda onu kullanamamanıza neden olabiliyor.

Bilgisayarımızın kapanarak, hata vermesi ve açılmaması durumunda ise çoğumuz bilgisayarımıza format attırmak için en yakın teknik servisin ya da bilgisayarcının yolunu tutuyor, bu yüzden de bütçemizden belirli bir miktarda tamir masrafı ayırmak zorunda kalıyoruz.

Oysaki birkaç adımı takip ederek, bilgisayarımızı kolaylıkla açabilme ve açılmama sorununa bir çözüm bulma şansımız bulunuyor.

Bilgisayar açılmama problemlerinin temel nedenlerine değineceğimiz bu yazımızda aynı zamanda bilgisayarınızın açılmasına yardımcı olacak birkaç püf nokta ile ilgili olarak sizleri kısaca bilgilendirmek istiyoruz.

İşte, bilgisayar kapanıp açılmama sorununa dair bilmeniz gerekenler:

  • Bilgisayarın Kapanıp Açılmama Nedenleri:

Laptop ve masa üstü bilgisayarların kendiliğinden kapanarak, açılmamasın ardında genelde iki farklı neden yer alıyor.

İlk neden olan işletim kaynaklı sorunlarda bilgisayarı açtığınızda karşınıza siyah ya da mavi renkli bir ekran çıkarken, teknik etmenler olarak kabul edilen ikinci nedende bilgisayarınız hiçbir şekilde açılmıyor.

Peki, bilgisayarınızı açabilmeniz için ne yapmanız gerekiyor?

  • Bilgisayar Parçalarını Kontrol Edin!

Bilgisayarınızın açılmama nedeninin teknik arıza kaynaklı olduğu durumlarda bilgisayarınızın parçalarını kontrol ederek ve hasar tespitinde bulunarak, açılmama sorununu bir çözüme kavuşturabilirsiniz.

Bu noktada öncelikle bilgisayarınızın bağlantı kablolarını, ana kartını ve RAM’ini kontrol etmelisiniz.

İlk olarak, bilgisayarınızın ana kartı ile birebir uyumlu bir bilgisayara anakartı takabilir, bu anakart ile diğer bilgisayarın çalışıp çalışmadığını inceleyebilirsiniz. Ana kartla diğer bilgisayarın da çalışmaması durumunda sorunun bilgisayarınızın ana kartında olduğunu ifade edebiliriz.

Anakartta herhangi bir hata tespit edememeniz durumunda RAM kontrol aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada RAM’i bulunduğu yuvadan çıkarmalı ve bilgisayarınızdaki diğer yuvalardan birine takmalısınız.

RAM’in diğer yuvada da çalışmaması durumunda sorunun RAM’den kaynaklığı olduğunu söyleyebiliriz.

RAM ve ana kartta herhangi bir sorun bulamadıysanız, bilgisayarınızın bağlantı kablolarını kontrol edebilirsiniz.

Bağlantı kablolarının da sağlam ve hasarsız olması durumunda işletim kaynaklı hatalar olarak bilinen diğer olasılığı değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

İşletim Sistemi Hatalarını Kontrol Edin!

Bilgisayarınızın açılmama probleminin ardında teknik bir arıza bulunmuyorsa, bilgisayarınızdaki olası işletim sistemi hatalarını araştırmaya koyulabilirsiniz.

Bu durumda en etkili çözümün bilgisayarınıza format atmak olduğunu ifade edebiliriz.

Ancak bilgisayarınızda oldukça önemli dosya ve klasörler yer alıyorsa, format atmadan önce Müşteri Hizmetlerini arayabilir ve size yardım etmesi talebinde bulunabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap